Ha cukorbeteg vagy, esetleg szeretteid élnek együtt diabétesszel, akkor biztosan Te is kiemelt figyelmet fordítasz a bőrápolásra és a diabéteszes láb kezelésére!

Nem elég csak a lábat kezelni, a lábbelik rendszeres napi fertőtlenítése is elengedhetetlen.

 

A Mediped Univerzál Cipőfertőtlenítő segít, hogy a cipőben felszaporodó gombák, baktériumok és vírusok ne tudjanak elfertőződést okozni a diabéteszes lábfejen.

Mi is az a diabéteszes láb? Kialakulása és jellemzői 

 A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia  vagy magyarul, idegbántalom következtében alakulnak ki.

 

A perifériás erek érző működése károsodik, ezáltal csökken a fájdalomérzet, azaz észrevétlenek maradhatnak egyes sérülések, így potenciálisan a szövetek károsodása mélyebb lesz.

Szintén idegkárosodás következtében a szimpatikus idegrendszer működésében zavar keletkezik, mely fokozott véráramláshoz, illetve csontanyagcsere-zavarhoz vezet, ezáltal a láb ízületei deformálódnak, a láb statikája megváltozik, aminek következtében új nyomáspontok jönnek létre, melyek bőrkeményedések, bőrmegvastagodások kialakulását idézik elő.

Az érkárosodás következtében a vérkeringés is zavart szenved. A bőr szárazzá, sérülékennyé válik, ennek következtében repedések alakulnak ki. A bőrmegvastagodások helyén apró fekélyek képződnek, melyek a fájdalomérzés zavara miatt később kerülnek felismerésre. Ezen fekélyek gyakran mélyre terjednek, befertőződnek, a fertőzés könnyen terjed a lágyrészekben, sőt a csontokat is érintheti. A folyamat végeredményeként gyakran szövetelhalás alakul ki.

Alapvetően elmondható a diabéteszes lábról, hogy a magas vércukorszint miatt a bőr nedvességtartalma csökken.  

  • a bőr feszülni kezd, viszket, hamar ráncosodik, a nyomáspontokon bőrkeményedések fejlődnek,
  • a sérülések és sebek nehezebben gyógyulnak a vérkeringési probléma miatt,
  • a száraz, repedezett bőr alá bejutó baktériumok további fertőzéseket okoznak.

A diabétesz megfelelő kezelése nélkül idegkárosodás (neuropátia) léphet fel.

  • a végtagok erei és idegpályái károsodnak,
  • a bőrelváltozások helyén fekélyek keletkeznek, amik könnyen elfertőződnek a környezetben és a cipőnkben velünk élő baktériumoktól,
  • a fertőzés átterjed a lágy szövetekre, majd a csontokra,
  • a súlyos fertőződés miatt végül a beteg életének megmentéséhez a végtagot amputálni kell.

Ma, Magyarországon évente közel 3800 alsó végtag amputációra kerül sor cukorbetegek esetében. 

 

A diabéteszes láb veszélyben van, ha nem fertőtleníti a cipőjét. Köröm és lábgomba, sebek bakteriális  elfertőződésének megelőzéséhez pusztítsa el a cipőben lévő kórokozókat Mediped cipőfertőtlenítővel!

Forrás: WebBeteg, Dr. Csuth Ágnes