Az egészséggel és életmóddal foglalkozó magazinok legtöbbje azt mondja: “Rajta, igyunk zöld teát, szinte minden bajra eredményesen használható!” Azonban van egy újabb, kiváló eredményeket felmutató versenyző is, ha a teák jótékonyságát vizsgáljuk: a Hibiszkusz tea!

Hibiszkusz tea a népi gyógyászatban

A hibiszkusz tea nem ismeretlen a népi gyógyászatból. Az ott megtapasztaltak alapján tudományos kutatások indultak, amelyek eredményei alátámasztották a hibiszkusz tea kiváló gyógyhatását a vérnyomás problémák megoldásában. Iráni és amerikai kutatók bebizonyították, hogy az étkezések után elfogyasztott hibiszkusz tea vérnyomás csökkenést eredményez, így kijelenthető, hogy csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát is. Később el indult a hibiszkusszal kapcsolatos gombaellenes kutatások sora is.

Lábgomba kezelésére

Szárított hibiszkusz levelekből mutattak ki az antifungális hatást egyfajta gomba, a Rhizoctonia solani ellen. De ennél is fontosabb azonban az a Mycobiológiai azonosítás, miszerint Hibiscus syriacus gyökere alkalmas a lábgomba kezelésére. Továbbá alkalmas az ótvar gomba ellen is. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a nonánsav fejt ki gátló hatást gombaspórák csírázására.

Van azonban néhány veszélye is hibiszkusz tea alkalmazásának, ezért mindig körültekintően kezdje el tea fogyasztását!

Ne fogyassza a Hibiszkusz teát, ha:

  • Ön gyulladáscsökkentő gyógyszert szed, vagy paracetamol tartalmú készítményt használ, mivel a tea kölcsönhatásba léphet velük.
  • Önnek alacsony a vérnyomása, mert a tea, még tovább csökkentheti a vérnyomást.
  • Ön terhes vagy szoptat, mivel a magzat fejlődésére gyakorolt hatása pontosan még nem ismert.
  • Ön nehézgépekkel dolgozik, vagy hosszabb autóvezetést tervez, mert a tea fogyasztása álmosságra hajlamosíthat.