Évekig kínlódhatunk, pedig a baj megelőzhető és kezelhető

A nyári melegben teljesen természetes, hogy szinte minden ember a vízpartra vágyik, a hőségben strandolási lehetőséget keres. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a nyári szabadidő eltöltésének veszélyeiről sem. Ezek közé tartozik a nagyon kellemetlen és igen gyakori lábgombásodás és sokszor az ennek nyomán kialakuló körömgombásodás.

A kellemetlen gombák kedvelik a zárt, levegőtlen, nedves felületeket, előszeretettel bújnak meg összefekvő bőrterületeken, bőrredőkben, a lábujjak között. Megtelepedésüket követően gyorsan szaporodnak, terjednek. A bajt tetézi, hogy nemcsak fertőződhetünk, de fertőzhetünk is – újra meg újra.

Ezért óvatosnak kell lennünk a nyitott strandokon, a meleg vizű és töltő-ürítő rendszerű medencékben vagy azok közelében. Nemcsak a vízpart vagy az uszodai zuhanyozó jelenthet veszélyforrást, hanem a nagyon zárt, nem szellőző cipő is hajlamosító tényezővé válhat, az évszaktól függetlenül.

A hát bőrfelületén is jelentkezhet gombásodás egész egyszerűen attól, hogy nejlon-, nem szellőző trikót húzunk magunkra. Erre a bőrgombásodásra jellemző, hogy a háton fehér foltok láthatók napfény hatására, amelyek az időben végzett kezelés után eltűnnek. Ezzel szemben az elhanyagolt – panaszt nem okozó – fertőzés maradandó fehér foltokat eredményez.

Gyakorisága és okozói

A körömgombásodás, orvosi szakkifejezéssel onycomycosis a kéz- vagy a lábujj körmének gombák okozta fertőzése. A körömgomba világszerte elterjedt probléma, akár népbetegségnek is tekinthető. A láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen betegsége. Kialakulása külső tényezőktől (éghajlati viszonyoktól, életmódbeli, ruházkodási szokásoktól, élet- és munkakörülményektől) és belső faktoroktól (alapbetegségtől, nemtől, életkortól) függ. Ennek megfelelően a fertőzések gyakorisága még Európában is változatos képet mutat, 1,7-13 százalék közötti aránnyal. Egyes betegségekhez – például cukorbetegséghez – társulva a 20-30 százalékot is elérheti. Érdemes tudni, hogy a fertőzés idősebb korban sokkal gyakoribb.

A bőrgyógyászok által igazolt esetek 40 százalékában a láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége együttesen található meg. Amellett, hogy esztétikailag és pszichikailag zavarja a betegeket, gyakran az életminőségüket is hátrányosan befolyásolja. Járási, lábbeliviselési problémákhoz, orbánc és más betegségek kialakulásához vezethet, főként, ha a kor előrehaladtával a hajlamosító tényezők halmozottan fordulnak elő.

A kórokozók legnagyobbrészt az emberi bőr és köröm szaruanyagát emészteni képes, ún. bőrgombák (dermatophytonok), melyek jelentős része kifejezetten az emberi szervezethez és környezetéhez adaptálódott (antropofil). Másrészt olyan sarjadzó és penészgombák is megtámadhatják a bőrt és a körmöt, amelyek mindennapos lakói az emberi bőrnek, és csak számukra megfelelő körülmények között képesek betegséget okozni.

Gyanús jelek

A gombával fertőzött körmön leggyakrabban sárgás, homályos (esetenként fehéres vagy zöldes-barna) elszíneződés jelenik meg. A köröm szabad éle, ritkábban az oldala megvastagodik, az elszíneződés lassan az egész körömre ráterjed, formája eltorzul, fénytelenné válik. Alatta elpusztult körömdarabok gyűlnek össze, és végül leválhat a körömágyról.
Kezdetben a köröm csak ritkán fáj, de a későbbiek során, amikor megvastagodik, a körömre gyakorolt nyomás már fájdalmat okozhat. Egyetlen körömtől kiindulva a fertőzés átterjedhet a kéz vagy a láb többi körmére is.
Ha a talpunkon száraz hámlás alakul ki vagy – főként nyári időszakban – apró égő, viszkető hólyagocskák jelennek meg, felmerül a fertőzés gyanúja. A talpi rész oldalán, lábfejre húzódva, az ún. mokaszinvonalban létrejövő hámló, viszonylag éles hatású, viszkető, enyhén gyulladt folyamat is gombás fertőzésre utal. A lábujjak között kialakuló hámlás, berepedezés hasonlóképp intő jel. Leginkább gombás eredetű a lábkörmök, gyakran a nagylábujj körmének deformáltsága, amely lassan, fokozatosan vagy sérülést követően jön létre.

Érdemes a gombásodásra jellemző figyelmeztető jeleket alaposan megismerni, hogy felismerjük: baj van. A kezelést azonban bízzuk a szakemberre, a pontos diagnózist csak orvos határozhatja meg, ugyanis a körömgombásodás klinikai képe meglehetősen változatos, a tévesztés esélye nagy.

A komplex lábápolás

A lábgombásodás megelőzhető és gyógyítható. Természetesen a megelőzés olcsóbb és kényelmesebb, de ha már a fertőzés kialakult, gyógyszeres kezeléssel és a fertőzőforrás megszüntetésével, kiiktatásával az újrafertőződés megakadályozható. Ennek megfelelően a lábápolás olyan komplex műveletsor, amely már fiatal kortól sem hanyagolható el.

A láb anatómiáját hátrányosan befolyásoló, a lábujjakat összepréselő, természetes szellőzését megakadályozó lábbeli, valamint a műszálas zokni, harisnya egyértelműen elősegíti a fertőzési folyamat beindulását. A munkaruházat (bakancs, gumicsizma) váltás nélküli, gyakori vagy hosszas használata, az üzemi, közösségi fürdők, tusolók hasonlóképp veszélyforrások. A nyilvános fürdők, uszodák vize, kommunális helyiségei, padlózata nagy mennyiségben tartalmaznak fertőző gombaelemeket, melyek más betegek lábáról kerülnek a környezetbe.

Mi a teendő?

A megelőzés legfontosabb része a mindennapos, alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása. Az ecsetelők, hintőporok megakadályozzák a láb izzadását, így rontják a gombák életkörülményeit, azaz segítik megakadályozni megtelepedésüket. Az ilyen készítmények használata különösen fontos a gyakori uszodalátogatóknál, rendszeres sportot, komoly fizikai erőkifejtést végzőknél. A saját törölköző és a papucs használata természetes higiénés követelmény. A kezelés önmagában nem jelenti a végleges gyógyulást. A visszafertőződés megakadályozása legalább ilyen fontos lépés. Ennek legegyszerűbb módja a fertőzőforrás megszüntetése, amely részben a gombásodással veszélyeztető helyek elkerülésével, részben fertőtlenítéssel oldható meg. A kiújulás forrása általában a harisnya, illetve a lábbeli vagy valamelyik beteg családtag a közös fürdőszoba használata révén. Ezért javasolt a pamutzoknik magasabb hőmérsékleten való mosása, vasalása, illetve a lábbelik rendszeres fertőtlenítése. A fürdőszoba gumiszőnyegét, a fürdőkádat hypóval lehet fertőtleníteni. Körömvágás után a manikűrfelszerelést is fertőtleníteni kell, a kezelés alatt célszerű minden gombás körömhöz külön-külön eldobható körömreszelőt használni.

A gyógyító gyanú

A bőr- és körömgombásodás gyanúja esetén minél hamarabb orvoshoz kell fordulni. Mivel más bőr- és körömelváltozások is járhatnak hasonló tünetekkel, ezért az önkezelés fölösleges, sőt egyenesen káros lehet. A gombás fertőzést laboratóriumi vizsgálattal lehet a legegyszerűbben igazolni: a gombavizsgálat nemcsak a fertőzés tényét, hanem a kórokozót is kimutatja, ezáltal a célzott kezelés könnyebben megoldható.

A körömgomba kezelésére külsőleg alkalmazandó ecsetelők, lakkok, valamint szájon át bevehető kapszulák, tabletták állnak a rendelkezésre. Míg a külső ecsetelők alkalmazása kényelmetlen, sokszor nem is elégséges, addig ma már több hatékony, szájon át alkalmazható készítmény is kapható. A külső ecsetelőkkel ellentétben ezek a gyógyszerek belülről kifelé hatnak, felhalmozódnak a beteg körömben, és ott elpusztítják a gombákat. Legtöbbjüket naponta kell szedni, de a Pfizer amerikai gyógyszergyár termékéből egyedülálló módon csupán hetente egyetlen kapszulát kell bevenni a gombás körömrész lenövéséig, ami rendkívül kényelmessé teszi az alkalmazását. A gyógyszer vényköteles, az orvos azt csak a rászoruló betegnek rendeli.

Panaszaival, illetve a kezelési lehetőségekkel kapcsolatban, kérjük, forduljon kezelőorvosához.

Fertőzés elleni fortélyok

 • sose álljunk az uszodai zuhany alá mezítláb, s ugyancsak ne közlekedjünk papucs nélkül az uszodai öltözőben, folyosókon
 • ne használjuk más papucsát, cipőjét, törölközőjét
 • a munkaruházathoz tartozó bakancsot, csizmát is cseréljük gyakorta
 • kerüljük a láb ujjait összepréselő, a szellőzést gátló cipőket
 • ne viseljünk nejlonzoknit, válasszunk inkább pamutot vagy kevert szálasat
 • a mindennapos lábmosás után alaposan töröljük szárazra a végtagot
 • fürdés után használjunk hintőport, hogy megakadályozzuk a gombák esetleges megtelepedését

Visszafertőzés elleni fogások

 • kerüljük a gombásodással veszélyeztető helyeket
 • mossuk a lehető legmelegebb vízben a zoknikat, harisnyákat, majd vasaljuk ki azokat
 • főzzük ki, azaz a mosógép legmelegebb fokozatán mossuk át, majd vasalással fertőtlenítsük a törölközőket is
 • hypózzuk ki a kádat, a gumiszőnyeget
 • ne piszkáljuk a megváltozott körmöt, hanem azonnal mutassuk meg a szakorvosnak
 • manikűrözés után az eszközöket is fertőtleníteni kell
 • sose próbálkozzunk az öngyógyítással, mert a nem megfelelő kenőcs alkalmazásával csak tetézzük a bajt. A hatékony kezelést csak a kórokozó laboratóriumi azonosítása után lehet megkezdeni. A diagnózis felállítása az szakorvos, a bőrgyógyász feladata, de a gyanús jelekre nekünk kell felfigyelnünk

A cipők, papucsok fertőtlenítése formaldehiddel:

Ehhez egy nagy és egy kis nejlonzacskóra, gyapotvattára és gyógyszertárban kapható formaldehidre (12 százalék) van szükség.

 1. A vattából tépett féltenyérnyi darabot formaldehiddel átitatjuk, és a kis nejlonzacskóba helyezzük. A nejlonzacskót a lábbeli orrába tesszük, úgy, hogy a szája nyitva legyen, ne akadályozza a vegyszer kipárolgását, de a formaldehid ne érintkezzen közvetlenül a lábbeli talpával.
 2. A lábbelit a nagyobb nejlonzacskóba helyezzük, száját elkötjük, ezzel biztosítva, hogy a formaldehid kipárologva a cipőt, csizmát jól át tudja járni, de a környezetbe ne tudjon elillanni. Ez a fertőtlenítés 24-48 óráig tart.
 3. A nejlonzacskót kinyitjuk, a formaldehides vattát és a kis nejlonzacskót eltávolítjuk, majd a lábbelit 48-72 órán át szellőztetjük. A maradék formaldehidnyomok elpárolgása után a lábbeli ismét viselésre alkalmas. Formaldehidérzékenyek a fertőtlenítést fokozott óvatossággal végezzék. A műveletsor minden lábbelivel elvégzendő és rendszeres időközönként meg kell ismételni.

 

Cipők, papucsok fertőtlenítése az UV-C fény segítségével

Hosszú évtizedek óta ismert és klinikailag igazolt, hogy az UV-C fény elpusztítja környezetében lévő mikroorganizmusok 99,9%-t. Ezt az speciális UV-C technológiát alkalmazza a MediPed cipőfertőtlenítő készülék. Használata roppant egyszerű, kényelmes és garantáltan hatékony, vegyszermentes megoldást biztosít. Napi rendszerességgel tudja fertőtleníteni a lábeliket. Egyszerűen a sámfa formát be kell helyezni a kezelni kívánt cipőbe, majd a hálózati csatlakozót bekell dugni, majd a cipőt a biztonsági zsákba helyezzük. A zsákot összezárjuk, úgy hogy csak a sámfa kezelő szerve legyen elérhető, majd az időzítő gomb segítségével beállítjuk a sterilizálás idejét (15/30/45 perc) és elindítjuk a fertőtlenítést. A kezelési időt lejártára a  kezelőszerven megjelenő 00 jel hívja fel a figyelmet. Ezután kivesszük a cipőt a biztonsági zsákból, a cipőből eltávolítjuk a sámfát és már használhatjuk is a teljesen gomba és kórokozótól mentes, tisztabelsejű cipőt.

Ezzel a kezeléssel megakadályozzuk az állandó visszafertőződést és a kellemetlen cipő- és lábszagot. A mindennapi lábhigiénia elengedhetetlen eszköze a cukorbetegségben szenvedők esetén.

 

Tudta-e, hogy….

 • az emberi bőrön megtelepedő gombák kedvelik a zárt, levegőtlen, nedves felületeket
 • a zárt, nem szellőző cipő az évszaktól függetlenül is hajlamosít a gombás fertőzésre
 • a sérült kéz- vagy lábköröm fokozottan hajlamos a gombásodásra
 • a külsőleg alkalmazott ecsetelők, kenőcsök, gyógykörömlakkok mellett ma már hatásos, szájon át alkalmazott gyógyszerek is rendelkezésre állnak, s akár kombinált kezeléssel is felvehetjük a harcot a makacs betegség ellen
 • különösen óvatosnak kell lenni a meleg vizű strandokon, gyógyfürdőkben és azokon a fürdőhelyeken, ahol nem vízforgatásos, hanem töltő-ürítő rendszerű medence van
 • nemcsak fertőződhet, de egyszersmind fertőzhet is, mert a beteg ember veszélyt jelent a vele közös háztartásban élő családtagokra
 • nem minden gombás bőrfertőzés jelez égő, viszkető érzéssel, fájdalommal. Bármilyen elváltozást észlel önmagán, érdemes az orvosnak megmutatni.