Ha a tünetek makacsul visszatérnek, szükség lehet a gombafertőzés részletesebb vizsgálatára. Ahhoz, hogy a lábgomba fajtái közül a szakember (orvos) megtudja, hogy a lábgomba elleni szerek közül melyik a leghatékonyabb, először szikével mintát kell venni a fertőzött területről. Ne ijedjünk meg, egy teljesen fájdalommentes műveletről van szó, általában a hámló elváltozásokból leválasztott minta tökéletesen megfelel a lábgomba fajtájának a megállapításához és a makacs gombafertőzés elleni kezelés megállapításához.
Ha megvan a gombafertőzött minta, akkor speciális festések és mikroszkópos vizsgálat után a tapasztalt szakember be tudja azonosítani a lábgomba fajtáját. Esetleg a még pontosabb diagnózis megállapításához szükség lehet gombatenyészetre. Ez már valóban nagyon nagy valószínűséggel ki tudja választani az alább megnevezett három nagy csoportba osztható lábgomba fajtái közül a gombafertőzés okozóját.

Lábgomba jajtáiFonalas gomba

Ezeket latinul Dermatophytonoknak nevezik és keratináz (egy speciális enzim, amit kiválasztanak) segítségével képesek még a köröm, a haj, a szőrtüszők szarurétegén is áthatolni, tehát nem csak lábgombát okozhatnak. Ezek a gombák az emberi bőr és köröm szaruanyagát emésztik és nagy részük határozottan akklimatizálódott a civilizált ember szervezetéhez és a környezetéhez. A fonalas gomba további három további alfajra osztható: a Microsporumok, a Trichophytonok és a Epidermophytonok.

Penészgomba

A penészgomba viszonylag ritkán okoz lábgombát, inkább az emberi szervezet más részeit támadja, de teljesen nem lehet kizárni az általa okozott lábgomba-fertőzést sem.

Sarjadzó gomba

Ennek a gombafertőzést okozó gombafajta csoportnak a legismertebb képviselője a candida albicans. Ha nem csak lábgombánk, hanem olyan körömgombánk is van, ahol a körömágy felőli részről indul a fertőzés, akkor biztosak lehetünk abban hogy a lábunkon lévő lábgomba fajtái között sarjadzó gomba is van. A sarjadzó gomba fajtái közé tartozik többek között a Malassezia furfur is, amely a fejbőr korpásodásáért is felelős. Ez is egy példa arra, hogy milyen sokféle fertőzést okozhatnak a gombák, a „tevékenységük” nem csak a lábunkra terjed ki.