Magas sarkú cipő viselése már az ókorban is divat volt. A harisnyához hasonlóan magas sarkú cipőt is kezdetben csak a férfiak viseltek. Mára ez szerencsére megváltozott, ritkán látunk harisnyába bújt férfiakat, de nem újdonság, hogy már lehet kapni az üzletekben férfi harisnyát és itt most ne a pamut jégeralsóra gondoljunk, hanem például egy 20 denes lycrás harisnyára.

A sötét középkor után magas sarkú cipőket egyaránt hordtak nők és férfiak is. Kezdetben a nemesség kiváltsága volt, de a praktikumról sem feledkezzünk meg például ha a lovagló csizmákra gondolunk. A férfiak utolsó próbálkozása a cowboycsizmák és a diszkókorszak magas sarkú cipői voltak, de szerencsére a XX. századra a nők maradtak az egyeduralkodók eme lábbeli viselésében. A magas sarkú mára egyet jelent a nőiességgel. De mégis, milyen árat kell fizetniük a magas sarkú cipőt viselő hölgyeknek ?

 

Magassarkú cipő viselésének előnyei

Ha nem veszünk tudomást a rémhírekről és az orvosi intelemről akkor természetesen egy nő sem mondana le eme csinos, dögös viseletről. De mégis léteznek-e valódi előnyei a magas sarkú cipő viselésének?

Mitől nőies egy nő? A láb az egyik alappillére nőiességünknek. A magas sarkú abban segít, hogy megemeli a lábat, ezáltal szebb lesz a lábfej. Megnyújtja a combot, formálja a vádlit, kecsesebbé teszi a járást, nem beszélve az önbizalom növelő hatásáról. A nők jelentős része szexisebbnek és magabiztosabbnak érzi magát ha magassarkú van rajta.

A BBC állítása szerint a legalább öt centi magas sarokkal rendelkező cipő közvetve elősegíti a jobb szexet, ugyanis erősíti a szeretkezésben fontos szerepet játszó gátizomzatot. Ez azért egy elég jelentős érv, ugye?

 

Magassarkú cipő viselésének hátrányai

magassarku-hatranyokA magas sarkú viselése első sorban a lábtartásnak nem kedvez. Folyamatos és hosszú távú magas sarkú cipő hordása lábstatikai tartási rendellenességeket okoz. A megoldás, ha semmi esetre sem akarunk lemondani a magas sarkú cipőről akkor viseljünk pihentetésként laposabb, lapos talpú cipőket is.

A magas sarkú cipő által megemelt és ezáltal szebbnek tűnő lábfej egy olyan állapotot idéz elő melyben a boka ki van tekeredve, túl van feszítve. Hosszú távon olyan deformitások jelentkezhetnek, mint a bütyök, bokasüllyedés.

Amiért megterheli a nők lábát a magas sarkú cipő viselése az a járáskor jelentkező egyenetlen terhelés. A testünk teljes súlyát az első harántboltozatra terheljük és azon járunk, ami azt nem bírja el. Ekkor az inak átrendeződnek a rendellenes terhelésnek köszönhetően és kialakul a bütyök melyet sebészi úton lehet eltávolítani. (Dr. Kocsis-Krisztina reumatológus)

 

A 12 centiméternél magasabb sarok jelentős megterhelést jelent a csipőnek és a medencének, a túlzott előre hajlás nyomhatja a belső szerveket, ezáltal menstruációs zavarokat és fájdalmakat okozhat, ami hosszútávon érinti a termékenységet is.

 

Előzd meg a magassarkú cipő viselésének következményeit

magassarku-hatranyok2Ha sokszor érzed, hogy magassarkúban elviselhetetlen a lábfejedre terhelődő súly, és a cipő talpa annyira kemény hogy az már szinte fáj, akkor feltétlen viselj talppárnácskát. Ezek a párnák egyrészről kényelmesebbé teszik a cipő olykor túl kemény talpát, másrészről megszüntetik az égő érzést melyet a hosszú távú magas sarkú cipő viselése okoz. Sokat segíthet, ha néha-néha ráveszed magad, és tornázol egy kicsit. Segít átmozgatni a megerőltetett izmokat és egyúttal erősíti is azokat. Tarts pihenőnapokat! Ha munkád miatt nem teheted meg hogy hétköznap lecseréled a magas sarkú cipőt, legalább hétvégén mellőzd, és hordj lapos, laposabb talpúakat.

 

Járás magassarkú cipőben

magassarku-hatranyaiÁlljunk egyenesen, mellkasunkat toljuk felfelé, mert ettől egyrészt magabiztosabbnak tűnünk, másrészt kiegyensúlyozódik a súlyeltolódás, amit a cipő okoz. Másodsorban mozgósítsuk az alhasi izmainkat, amelyektől a derék izmai is megfeszülnek, ez pedig stabilabbá tesz. Harmadszor pedig lazítsuk el a térdünket és csípőnket, amitől könnyed és kecses lesz a járásunk.