A legtöbb mikroorganizmus általában a sarkakon található: átlagosan nyolcvan faj telepedik meg, míg az egyéb bőrfelületeken, például a háton, a fejen vagy az ágyéki részeken csak 2-10 bőrgomba faj.

Orvoskutatók elkészítették az emberi bőrön megtalálható gombák és baktériumok térképétJulia Segre, a bethesdai National Human Genome Research Institute munkatársa és kollégái vizsgálataik eredményét a Nature című szaklapban mutatták be. A tudósok tíz egészséges felnőtt testének tizennégy különböző területét vizsgálták. A résztvevők a teszt előtt egy nappal nem tisztálkodtak. Genetikai elemzéssel a kutatók megállapították, milyen és hány fajta mikroorganizmus él az egyes területeken.

A sarkon átlagosan nyolcvan bőrgomba faj él, a lábujjakon hatvan, a lábujjak között pedig negyven. Többnyire ezeket a területeket érintik leginkább a gombás megbetegedések. A karokon és kezeken 18-32 fajt regisztráltak, míg a központi területeken – hát, lágyék, tarkó, fül, orrlyuk – csak 2-10 fajt találtak.

Az emberi testen tehát számos mikroorganizmus él, ezek egy része viszont a természetes bőrflórához tartozik: nem károsítja azt, hanem egyes esetekben hasznos is.
A kutatók remélik, hogy vizsgálataik, illetve a gombák és baktériumok összetételére és eloszlására vonatkozó ismereteik segítenek a bőrbetegségek kialakulásának megértésében.

(Forrás: MTI)