A házi pedikűr nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk. Mindenkinek lehet gyönyörű a lába. Egyszerű, de annál hatékonyabb házi praktikák segíthetnek ebben.

Pedikűr otthon

Persze a pedikűrös az igazán professzionális megoldás, ám ha nincs lehetőség hetente pedikűröshöz járni, akkor otthon is csodákat lehet művelni az elkanászodott lábakkal.

1.Áztasd be a lábad speciális puhító lábfürdőbe. A fürdőt a következőképen készítsd el: forralj 1 liter vizet és tegyél bele 1-1 evőkanálnyi kamillát, mentát, zsályát és levendulát. Hagyd ázni 15 percig, majd szűrd le és keverd el hideg vízzel, hogy kellemes hőmérsékletű legyen a lábfürdő. Ebbe a gyógynövényes vízben kell áztatni a lábad 20-30 percig.

2.Mikor jól felpuhult a bőr, egy habkővel dörzsöld át a talpad, sarkad, majd öblítsd le.

3. Bőrradírral dörzsöld át a lábfejedet, majd öblítsd le és töröld szárazra. Ezután következik a körmök formázása csipesszel, ollóval vagy reszelővel. A köröm széleit, sarkait ne vágd ki vagy le, mert benövést okozhat! A formázott körmöket polírozd át kissé.

4. Kend be a lábfejedet ápoló krémmel, majd húzz rá egy zoknit és hagyd magadon éjszakára.

Le a bőrkeményedéssel!

Semmi sem csúfítja jobban a lábat, mint a bőrkeményedés. Hogy miért alakul ki? Tulajdonképpen a szervezet védekezik a megvastagodott szaruréteggel: ahol a bőrt folyamatos nyomás éri, ott felgyorsul a bőrsejtek termelődése, és az elhalt hámsejtekből létrejön a bőrkeményedés. Ezeket pengével, ollóval eltávolítani elég rizikós, pedikűrösön kívül senki ne próbálkozzon vele. Vannak viszont remek házi praktikák, amelyek segítenek eltávolítani őket.

 1. Keverj el konyhasót vízzel, majd a sűrű oldatot kend a beáztatott láb bőrkeményedésére. Kicsit hagyd állni, majd körömkefével vagy habkővel súrold le!
 2. A lábápolás után keverj össze zsíros babakrémet és hidrokortizon kenőcsöt fele-fele arányban, kend a lábaidra, tekerj rá nejlont, majd húzz rá egy zoknit, és ezt a dunsztpakolást hagyd rajta egész éjszakára. reggel habkővel dörzsöld át a lábaidat.
 3. Keverj jó adag ecetet a lábáztató vízbe és fél óráig tartsd benne a lábad.
 4. Zúzz szét 5 aszpirin tablettát keverd össze fél kanál citromlével és fél kanál vízzel, majd kend a pépet a bőrkeményedésre. Húzz rá zacskót, és bugyoláld be a lábad egy törülközőbe, hagyd 10 percig, majd habkővel távolítsd el a fellazult bőrt.
 5. Kend be ápoló zsíros krémmel a lábad.

 

Ne csak kezeld, de előzd is meg a bőrkeményedést!

A bőrkeményedés makacs dolog,  és folyton visszaköszön – hacsak nem figyelünk arra, hogy megelőzzük a kialakulását.

Így tudsz véget vetni az ördögi körnek:

 • Kétnaponta dörzsöld át habkővel a lábad!
 • Viselj kényelmes cipőt! A megfelelő méret és talp kialakítás kulcsfontosságú!
 • Otthon, ha lehet, mászkálj mezítláb!
 • Ha új cipőt veszel, fokozatosan szoktasd hozzá a lábad, ha valahol nyom, vizezd be!
 • Ügyelj a lábfejeid állására járás közben, ha befelé fordulnak, igyekezz korrigálni!
 • Rendszeresen használj lábápoló krémeket, amivel esténként bemasszírozod a lábad, így is fokozva a vérkeringést!