Alapszabályok:

Szakorvos felkeresése a tünetek megjelenése után a legrövidebb időn belül.

A kezelés megkezdése előtt a szakorvos meg bizonyosodik arról, hogy valóban gombás fertőzésről van-e szó, és nem valamilyen azt utánzó, más bőrbetegségről. Mintát vesz tenyésztéses vizsgálatra; ha a fertőzés csak a lábujjak közét érinti, akkor ettől eltekinthet. Nagyon fontos a pontos diagnózis felállítása, mivel hajlamosak vagyunk megfelejtkezni a fungicid gyógyszerek mellékhatásairól és az új azol-származékok gyógyszer-interakcióiról.

Fertőzőképesség:

A gombákkal való találkozás nagyon gyakori. Ehhez képest a fertőzés nem túl gyakori. Örökletes tényezők szerepet játszanak a köröm- és lábgomba esetében. Az állatok gombás fertőzései (pl. Tehenek, tengerimalacok, macskák, kutyák) könnyen átterjednek emberre és a végtagokon, törzsön és az arcon okoznak tüneteket.

Hogyan történik a mintavétel gombatenyésztéshez?

A bőrt alkohol-éter keverékkel letörlik, lekaparják hámpikkelyeket az elváltozás széli részéből, majd egy száraz kémcsőbe helyezik és elküldik a mintát a speciális, gombalaborba. Küldhetnek még adott esetben körömből levágott darabokat, illetve a körömágyból vett kaparékot is.

  • A laboratórium natív mikroszkópos vizsgálatot végez kalium-hydroxiddal és tenyésztéses vizsgálatra, táptalajra olt a mintából.
  • A tenyésztés 2–6 hetet vesz igénybe.
  • Ha az eredmény negatív, de alapos a gyanú gombás fertőzésre, újra mintát kell vetetni és megismételni vizsgálatot.

Gyógyszerekről:

Általános jellemző, hogy a modern gyógyszerek lecsökkentették a gyógyulás idejét és javítottak az eredményeken. Ennek ellenére tartós gyógyulás (vagyis klinikai tünetmentesség egy-két éves követés során) a betegek kevesebb, mint felében érhető el.

A lábgombát (tinea) lokálisan szokás kezelni, míg a legtöbb körömgombás fertőzés (onychomykosis) szisztémás kezelést igényel.

Kiegészítő alkalmazások a visszafertőződés elkerülése érdekében:

  • Rendszeres lábbeli fertőtlenítés.
  • A beteg zoknijának legalább 60 fokon történő mosása.
  • A közös törülköző használatának elkerülése.
  • Otthon közösen használt helységek rendszeres fertőtlenítése (zuhany, fürdőkád, jakuzzi, medence, stb)
  • Közfürdőkben, wellness helyszíneken szigorú papucs használat.