Emberek, akik a körömgombától szenvednek, gyakran kétségbeesetten próbálják ki az otthon elkészíthető gyógymódokat. Online magazinok szerint, mint az Only My Health, azt állítja, hogy otthoni ecetes vízben történő áztatással megszüntethető a körömgomba. Az áztatóvíznek 1 rész ecetből és 2 rész meleg vízből kell állnia, melyben 15 percig kell áztatni a lábat. Azt javasolják, hogy akkor vágjuk a körmöket, amikor az áztatástól meglágyultak, majd kössük be a fertőzött körmünket két áztatás között. Számtalan természetes gyógymódon alapuló tanácsuk van a körömgomba ellen.

Az ecetről

Persze, az ecet már ismert a gombaölő és az antibakteriális hatásáról. De mindez nem azt jelenti, hogy minden esetben hatékony. A legfontosabb, hogy aki ezt a fajta kezelést választja, tudja milyen koncentrációban működik a legjobban, illetve milyen időtartam alatt a leghatékonyabb. Tudni kell, hogy milyen gyakran lehet alkalmazni, és hogy mindez elegendő-e arra, hogy hatékonyan kezeljen egy makacs fertőzést is. Azonban ezek az információk pontosan  még nem tisztázottak. Annál is inkább, mert minden gomba, minden ember más és más, nehéz általánosítani.

Néhány bizonyíték valóban arra utal, hogy az ecet némi javulást eredményezhet a fertőzött körmök esetében. A Disabled World azt sugallja, hogy baktériumok és gombák nem szeretik a savas közeget, így adott, hogy az ecet, mint sav segít megállítani a gomba terjedését. Azonban ez egyáltalán nem segít a gombás fertőzés megszüntetésében. Egy tanulmány szerint, a sikeres kezeléshez ecetre és hidrogén-peroxidra van szükség.

A Mayo Clinic azt állítja: „Nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy az ecetes áztatás meggyógyítja a körömgombában szenvedőket.” A mai napig nem voltak olyan nagyszabású tanulmányok vagy cikkek, lektorált orvosi folyóiratokban, amelyek bizonyítanák az ecet hatékonyságát. Ezért nem ajánlatos ez a gyógymód a gomba kezelésére. Ha azt akarja, hogy teljesen megszabaduljon a körömgombától, lábgombától úgy a leghatékonyabb módszert kell választania.

Ne fedd le a gombás körmöt!

A gomba csak meleg, nedves és sötét helyen szeret szaporodni,- például egy kötés alatt, vagy zokniban, cipőben.  Ezért sosem ajánlott a köröm lefedése. Megőrizheti lába egészségét, hogyha közzuhanyzókban papucsot vagy szandált visel. Az is fontos, hogy lába mindig szellőzzön, levegő érje, amennyire csak lehet, miközben otthon van. Zuhanyzás után alaposan szárazra törölje lábát, különösen ügyelve a lábujjközökre.