Szakmai ajánlás

Cukorbetegek számára is rendkívül fontos a cipő fertőtlenítése

A cukorbetegség sok bőrtünettel járhat. Ezek közül az egyik leggyakoribb a fertőzés és ezen belül is a láb gombás fertőzése. Ennek az az oka, hogy a cukorbetegek immunvédekezése is sérül, mely az első védelmi vonal a kórokozók kiiktatásában. Másrészt az emelkedett cukorszint miatt a különböző testváladékokban, mint pl. a verejtékben is nagyobb mennyiségben választódik ki cukor, mely a mikrobáknak nagyon jó táptalaj.

Leggyakrabban a cukorbetegek lábát érinti a gombás fertőzés. Itt romlik a keringés, az ütőerek károsodásával csökken a láb vérellátása. Az idegrendszer is érintett és ez tovább rontja a folyamatot. A gombák leggyakrabban a lábujjkörmöket, az ujjak közötti és a talp bőrét támadják meg.

A körmök megvastagodnak, elszíneződnek, morzsalékonnyá válnak. Ez nyomási fájdalmat okozhat a cipő viselésekor és trauma hatására a köröm le is eshet, mely után nehezen gyógyuló seb alakulhat ki.

A lábujjak között hámgallérral övezett berepedések jelentkezhetnek, melyek behatolási kapuként szerepelhetnek bizonyos baktériumok számára, melyek ezen bejutva veszélyes bőrfertőzéseket okozhatnak, mint pl. az orbánc.

A talp bőrén és a talpélen mokasszinszerűen hámlás és kis hólyagcsák jelentkezhetnek, melyek nagyon viszketnek, a vakarás után sebek alakulhatnak ki.

A cukorbetegek lába nagyon hajlamos a kisebesedésre, fekélyek kialakulására, mely nagyon nehezen gyógyítható és akár az életet veszélyeztethető állapot is kialakulhat.

Ezért nagyon fontos ezen, akár banálisnak is tűnő gombás fertőzések szakszerű gyógyítása. Azonban nem elég a beteg bőrét vagy körmét meggyógyítani, hanem a fertőző forrást is meg kell szüntetni. Fontos a cipők fertőtlenítése, mely a gombák utánpótlását szünteti meg. A MediPed készülékkel folyamatosan csiramentessé teheti cipőjét és így a gombás visszafertőződést megakadályozhatja.

Dr. Stehlich Gábor
bőrgyógyász főorvos

Dr. Stehlich főorvos, azt javasolta a körömgombával küszködő pácienseinek, hogy használják a MediPed készüléket az újrafertőzés biztos elkerülése érdekében.

5 éve Stern Éva körömgombával küzdött. „Egy kis viszketéssel kezdődött. Eleinte nem volt túl kellemetlen. Nem gondoltam rá sokat.” – mondja a beteg –  „Kevés krémet tettem a viszkető területre, de egyre rosszabb lett.”

“Sokféle gyógymód van a köröm kezelésére. Rengeteg kiváltó oka lehet a betegségnek így nem mindegy, hogy milyen gyógymódot alkalmazunk.” – mondja Dr. Stehlich Gábor.

Dr. Stehlich lézeres kezeléssel megszüntette a fertőzést, de Stern Éva félt az újrafertőzéstől.

„Ha megszabadultunk a gombától nem árt az elővigyázatosság. Védenünk kell a köröm felületét. Még fontosabb, hogy a minden napokban viselt cipőinket mindig tisztán tartsuk.” Dr. Stehlich azt tanácsolta Évának, hogy vegyen egy MediPed -t, amely az ultraviola fény segítségével a cipőjében lévő összes baktériumot elpusztítja.

„A készülék segít a lábszagért felelős baktériumok elpusztításban, így a lábszag teljesen megszűnik.” – mondja Dr. Stehlich. A Használónak csak be kell helyeznie a készüléket a cipőbe, majd bekapcsolnia. A készülék 45 perc után automatikusan kikapcsol.”

„Ajánlott minden este a MediPed használata, így másnap reggel nem kell félnünk az újrafertőzéstől. Gondoljon bele: gondosan ügyelünk arra, hogy minden reggel tiszta zoknit húzzunk fel. A cipőnkre miért nem fordítunk hát figyelmet?. A lábunka akár naponta 8 órán keresztül is izzadhat, amely megfelelő táptalaj azon a bőr, illetve körömgomba baktériumainak melyek éppen a fertőzést okozzák.” – mondja Dr. Stehlich.

„A MediPed kiszárítja és fertőtleníti a cipőim belsejét, így én tényleg boldog vagyok vele, hiszen minden nap tiszta cipőben járhatok. A gombás fertőzés kezelésével és a cipő fertőtlenítésével elértem, hogy a körömgombám szemlátomást csökkent és az orvos szerint a köröm lenövésével meg is szűnik.”  – mondja Stern Éva.

„A láb szárazon tartása alapvető fontosságú a lábgomba megelőzésében. Jó néhány embercsoport, így az idősek, cukorbetegek, keringési problémákkal küszködők, immunhiányosok, sokkal nagyobb arányban kapnak el gombás fertőzéseket.” – nyilatkozza Dr Stehlich.