koromragas

Körömrágás veszélye – szemölcs

A közönséges szemölcs (verruca) valójában egy vírusfertőzés, ami jellemzően a fiatal és felnőtt korúak körében gyakori betegség. A vírus parányi sérüléseken keresztül behatol a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be.
Tovább
Harc_a_gombak_ellen

Harc a gombák ellen – A gombaellenes szerekről

Az egészséges, erős immunrendszerrel rendelkező emberek nincsenek veszélyben a gombás fertőzésekkel szemben. A gombák ugyanis az immunrendszer legyengülését valamint az emberi test védőrétegének károsodását használják ki a támadásra.
Tovább
betegsegek_a_labon

Lábgomba, körömgomba, tyúkszem – Bőrbetegségek a lábon

A cipő viselésének elsősorban az előnyeit ismerjük, hiszen megvédi a lábat a sérülésektől. Megfelelő tisztítás nélkül azonban negatív hatását is tapasztalhatjuk, mivel számos betegség (pl.: lábgomba, tyúkszem) „melegágya” lehet. A legtöbb bőrbetegség (pl.: pikkelysömör, ekcéma) a lábon és a kézen egyidejűleg jelentkezik, mivel végtagjaink anatómiai és bőrgyógyászati szempontból is kapcsolódnak egymáshoz.
Tovább
jeg_honlapra

A szemölcs jellemzői, eltávolítása, kezelése

A gyógyszertárakban kapható, szemölcsök kezelésére alkalmas készítmények csak ideiglenes megoldást jelentenek, csupán a szemölcs méretét csökkentik. A szemölcs végleges eltávolítása érdekében bőrgyógyász segítségét kell kérni.
Tovább
korom_betegsegei_honlapra

A köröm betegségei: Mire utalnak?

Abban az esetben, ha valamilyen behatás éri a köröm osztódó sejtjeit, a körömlemez elvékonyodhat és ezáltal harántirányban futó barázdák jelenhetnek meg rajta. A kiváltó okok általában súlyos, krónikus betegségek vagy fertőző kórképek, de helytelen körömápolás is kiválthatja őket.
Tovább
mi-micsoda_honlapra

Mi micsoda: A bőr – és körömgomba fertőzés

A megelőzés legfontosabb része a mindennapos alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása. A lábizzadás ecsetelőkkel, hintőporokkal való megakadályozása a gombák életkörülményeit rontja. Különösen fontos ez a gyakori uszodalátogatóknál, rendszeres sportot, komoly fizikai erőkifejtést végzőknél.
Tovább
koromhibak_honlap

Árulkodó körmök – A körömhibák jelentése

Szép kezekkel, ápolt körmökkel az ember mindig mindenütt jó benyomást kelt. A körmök szembeötlő elváltozásai mögött viszont betegségek bújhatnak meg. Például a hasadt köröm akkor képződik, ha a szervezet hiányt szenved egyes ásványi anyagokban.
Tovább
lab-viz_honlapra

Lábgomba: még mindig sok a tévhit

Az orvosok tapasztalatai szerint a gombás megbetegedések nagy számát mégis az indokolja inkább, hogy az érintettek többségében nem tudatosul maga a fertőzés, a megváltozott területen lévő kiszáradt bőrt például a láb természetes állapotának tekintik. Éppen ezért lenne szükség szélesebb körű tájékoztatásra, felvilágosításra – állítják a szakemberek.
Tovább