Az egészséges, erős immunrendszerrel rendelkező emberek nincsenek veszélyben a gombás fertőzésekkel szemben. A gombák ugyanis az immunrendszer legyengülését valamint az emberi test védőrétegének károsodását használják ki a támadásra.

A gombasejtek az emberi sejtekhez fejlődéstanilag hasonlóak, és ezért nehéz olyan gombaölő hatóanyagot kifejleszteni, mely a gazdaszervezetre nem mérgező, vagyis nem okoz mellékhatásokat.

A manapság használt gombaellenes szerek a gombák sejthártyájában nagy mennyiségben előforduló ergoszterin nevű vegyület előállítását gátolják különböző módon, így a gombák nem tudnak megfelelő sejthártyát kialakítani.

Ezek a szerek bár kisebb mértékben, de hatással lehetnek a szervezetünkben zajló koleszterin szintézisére is, emiatt várandósok nem szedhetnek gombaellenes tablettákat, mert az káros hatással lehet a magzat fejlődésére.

Vény nélkül kapható gyógyszerek – külső kezelés

Számos vény nélkül kapható készítmény (kenőcsök, krémek) létezik a bőr- vagy körömgomba kezelésére. Ezeknek, a fertőzés helyén használható gyógykészítményeknek nagy előnye, hogy nincsen jelentős mellékhatásuk.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a bőrgomba kezelése hónapokat, a körömgomba gyógyulása akár fél évet is igénybe vehet. Ha a tüneteink megszűntek, még pár hétig, vagy a betegtájékoztatóban írt ideig célszerű folytatni a kenegetést, hogy biztosan elpusztuljanak a gombák. Ne legyünk türelmetlenek, mert ha túl hamar abbahagyjuk, visszatérhetnek panaszaink.

Szájon át szedhető gyógyszerek – belső kezelés

Makacs gombás fertőzés esetén előfordulhat, hogy nem elegendő a krémek használata. Ilyen esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz, bőrgyógyászhoz és alkalmazzuk az általa előírt szisztémás kezelést.

Nézzük részletesen a hazánkban kapható szájon át szedhető gombaölő szerek tulajdonságait:

Ketokonazol: Sokféle gombafajtára hat, ez volt az első szájon át szedhető gombaellenes szer. A gombák ergoszterin előállítása során közreműködő egyik enzimet gátolja, de hatással van szervezetünk szteroid szintézisére is, és kismértékben gátolja a férfi nemi hormonok előállítását, ezért a jövőben talán terápiás célra is alkalmazzák olyan állapotokban, ahol androgén (férfi nemi hormon) túlsúly jellemző.
Gátolja egyes gyógyszerek lebomlását a májban, ezzel akár túladagolásos tüneteket is okozhat. Ha ketokonazol hatóanyagú gombaellenes szer mellett más gyógyszert is szedünk, kérjük ki orvosunk tanácsát, hogy biztonságosan tudjuk szedni együtt.

Itrakonazol: Zsíroldékony tulajdonságánál fogva felhalmozódik a körömben, a hajban és a bőrben, ez is elősegíti a hatás kialakulását. Nincs antiandrogén hatása és kevesebb a májra kifejtett mellékhatása is, mint a ketokonazolnak.

Flukonazol: Nagy hatékonyságú, kevés mellékhatással rendelkező szer. Elég naponta egyszer szedni, ezért egyszerűbb az alkalmazása.

Terbinafin: Szintén sokféle gomba ellen hatékony. A körömben, a hajban és a bőr szarurétegében felgyülemlik, és így hatékonyabban tudja kifejteni a hatását.

Forrás: WEBBeteg – Kovács Anikó, gyógyszerész