A cipő viselésének elsősorban az előnyeit ismerjük, hiszen megvédi a lábat a sérülésektől. Megfelelő tisztítás nélkül azonban negatív hatását is tapasztalhatjuk, mivel számos betegség (pl.: lábgomba, tyúkszem) „melegágya” lehet. A legtöbb bőrbetegség (pl.: pikkelysömör, ekcéma) a lábon és a kézen egyidejűleg jelentkezik, mivel végtagjaink anatómiai és bőrgyógyászati szempontból is kapcsolódnak egymáshoz.

A lábgomba fertőzés

A lábgomba manapság már népbetegségnek számít. A zárt rosszul szellőző cipők elősegítik a gombás fertőzés kialakulását, valamint a lábbeli megfelelő tisztításának, fertőtlenítésének hiánya fokozza a visszafertőződés esélyét.

Az atlétaláb általában sportolók és olyan emberek lábán alakul ki, akik gyakran viselnek zárt lábbelit. Leggyakrabban a 4-5. lábujj között a bőr berepedezik, fehérré, fájdalmassá válik, viszket. Később ez az állapot éles szélű, hámló, vörös, viszkető elváltozás formájában tovább terjed a többi lábujjközre, illetve a lábhátra is.

Ez a betegség nem csak önmagában jelent problémát, hanem az általa kialakuló esetleges szövődmények miatt is:

  • A berepedezett bőrön ugyanis a véráramba kerülhetnek gombaantigének, melyek a szervezetben allergiás reakciót válthatnak ki. Tünetként a kézen, lábon szimmetrikusan elhelyezkedő apró, viszkető, vízszerű hólyagok jelenhetnek meg.
  • A hámsérüléseken át nemcsak gombák, hanem baktériumok is bejuthatnak, és a nyirokutakon át terjedve orbánc, illetve felületes vénagyulladás, nyirokérgyulladás kialakulását okozhatják.

Hogyan alakul ki a körömgomba?

A körömgomba kialakulását gyakran a hosszú ideje tartó lábujj közti fertőzés továbbterjedése okozza. A köröm ilyenkor megvastagodott, alatta sárgás szarutömeg halmozódik fel, töredezetté válik. A körömgomba kialakulására hajlamosító tényezők még: trauma, köröm alatti vérzés, keringési zavar, cukorbetegség. A folyamat rendszerint egy körmön kezdődik, majd később terjed át a többi körömre. A fonalas gombák általában a szabad szél felől, a sarjadzó gombák a körömágy felől betegítik meg a körmöt.

A körömgomba fertőzés végleges megszüntetése érdekében forduljunk szakorvoshoz! Gyógyszertárakban számos körömgomba kezelésére szolgáló készítményt lehet vény nélkül is vásárolni, azonban ez nem minden esetben hatásos. Ugyanis először be kell azonosítani a fertőző gombafajt ahhoz, hogy célzott kezelést lehessen alkalmazni. Erre viszont csak orvos által vett minta tenyésztéses vizsgálata során van lehetőség. Az adott körömgomba által okozott fertőzés kezelése során a meghatározott gyógykészítmény alkalmazás mellett fontos a megfelelő higiéné, a fürdőszoba, a szőnyegek, illetve a lábbelik fertőtlenítése is az esetleges visszafertőződés megelőzése érdekében. Ez utóbbiban segít a MediPed.

Az alapos megelőző vizsgálat azért is fontos, mert a köröm sárgás színe nem minden esetben jelent gombás fertőzést. Okozhatja pikkelysömör, keringési zavar, köröm alatti szemölcs vagy ismétlődő trauma is.

Körömágygyulladás és tyúkszem

A körömgyulladás legtöbbször trauma, szűk lábbelik viselése vagy nedves munkakörnyezet miatt alakul ki.
Gombás fertőzés esetén a szubjektív panaszt alig okozó gyulladás a körömsánc felől indul ki, a körömredő duzzadt, vörössé válik, a köröm alól genny ürül.

Baktériumok okozta körömágygyulladás esetén legtöbbször sérülés, pedikűrözés után alakul ki az oldalsó körömredő gyulladt, lüktetően fájdalmas duzzanata, melyet megnyomva a körömlemez alól genny üríthető. A recidíva megelőzése érdekében nagyon fontos a megfelelő körömvágás, mely azt jelenti, hogy a körmöt vízszintesen vágjuk le úgy, hogy az oldalsó körömredő ne sérüljön.

A tyúkszem egy fájdalmas bőrkeményedés, melynek környezetében időnként gyulladás is kialakul. Szűk cipők folyamatos dörzsölése a legfőbb kiváltó tényező. A tyúkszem kialakulásának megelőzése érdekében mindig viseljünk kényelmes lábbelit, valamint javasolt ureát tartalmazó puhító lábkrémek alkalmazása.

Forrás: WEBBeteg – Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász