A gyógyszertárakban kapható, szemölcs kezelésre alkalmas készítmények csak ideiglenes megoldást jelentenek, csupán a szemölcs méretét csökkentik. A szemölcs végleges eltávolítása érdekében bőrgyógyász segítségét kell kérni.

A vírusos szemölcs (közönséges szemölcs, verruca vulgaris) kórokozói a HPV vírusok közé tartoznak. Fertőző betegség, melynek sajátossága, hogy vakarással tovább terjedhet, újabb szemölcsök jelenhetnek meg a bőrön. A betegség könnyen kialakul apró bőrfelszíni sérülésen keresztül, valamint, ha immunrendszerük legyengült állapotban van.

A szemölcsök megjelenésének gyakorisága eltérő a különböző életkorokban. Csecsemő- és kisgyermekkorban ritkán fordul elő. Iskolás kortól egyre gyakoribb betegség, leggyakrabban a 16-20 éves korosztályban fordul elő. Ezt követően aztán ismét egyre ritkább. A szemölcsök kialakulását segíti: a körömrágás, fokozott izzadás, bokasüllyedés, láb deformitásai.

A szemölcs előfordulása a testen

Talpon megjelenő szemölcsök: kör alakú, durva felületű szemölcsök, amelyek a talpra nehezedő nyomás miatt mélyen beágyazódnak a talp felületébe. Gyakran nagyon fájdalmasak, felszínüket lekaparva sötét pont marad a bőrön. Előfordul, hogy nem egyesével, hanem csoportosan számos szemölcs kiterjedt, több cm-es lapszerű nagy gócot alkot (ún. mozaikszemölcs).

Kézháton, arcon, térden ill. más testtájon megjelenő szemölcsök: Általában 1-5 mm átmérőjű, előemelkedő, elszarusodott felszínű, tömött tapintatú, szurkált felszínű, többnyire fájdalmatlan elváltozások. Gyulladást nem okoznak, csak akkor fájnak, ha berepednek.

Körömlemez alá is terjedő szemölcsök: Fájdalmasak, nehéz kezelni őket. Kialakulásukat elősegíti a körömrágás.

A szemölcs eltávolítása

A gyógyszertárakban kapható, szemölcsök kezelésére alkalmas készítmények csak ideiglenes megoldást jelentenek. A szemölcs végleges eltávolítása érdekében bőrgyógyász segítségét kell kérni.

A teljes gyógyuláshoz a szemölcsöt teljes mértékben el kell távolítani. A bőrgyógyászok ezt a műveletet végezhetik helyi érzéstelenítésben éles kanállal, elektromos késsel, lézerrel.

Létezik továbbá az úgynevezett fagyasztásos szemölcseltávolítás, mely a jelenleg ismert legkíméletesebb eljárásmód. Ebben az esetben egy speciális eszközzel megfagyasztják a szemölcsöt, ami ennek hatására elemelkedik a bőrfelszíntől és néhány nap alatt leszárad. További előnye, hogy a fagyasztás hatására nő a bőr helyi immunvédelme, ezzel segíti a gyógyulást és megakadályozhatja az egyébként gyakori kiújulást.

A speciális puhító kötés a tenyérben vagy a talpon megjelenő szemölcsök esetében alkalmazható. A kötés alatt felpuhul a szemölcs, így lényegesen könnyebbé válik az eltávolítása.

Az immunrendszer megfelelő működésének helyreállítása nagyon fontos a szemölcs fertőzés gyógyításában, ezért kiegészítő kezelésként immunerősítő gyógyszereket is érdemes szedni.
Forrás: WEBBeteg – Dr. Dobi Gyöngyi