A lábgomba nap mint nap közvetlen kapcsolatban van velünk. Gondoljunk csak a törölközőnkre, cipőnkre, padlóra. Ismerje meg a 5 tisztítási stratégiát, mellyel megakadályozhatja a gomba terjedését az otthonában.

Szörnyű érzés mikor észreveszi, hogy lábfején égő, vörös, viszkető kiütések jelentek meg. Ez a lábgomba! Ez  sajnos fertőző megbetegedés, ami azt jelenti, hogy a többi házban élő is veszélyeztetett. A törölköző cipő vagy padló a legnagyobb veszély forrás, hiszen ezek nap mint nap érintkeznek lábunkkal.  A jó hír azonban az, hogy nem kell mindent teljesen megváltoztatnia ahhoz, hogy megvédje családját a fertőzéstől.

Talán a lábgombásodas nem is olyan ragályos, mint ahogy azt mi gondolnánk. 1950-es években 100 tengerimalacon végeztek el egy kisérletet. A tanulmány szerint egy tál vizet helyeztek el a ketrecben, amelyben 100.000-szer annyi gombásodásért felelős bakterium volt, mint egy átlagos zuhanykabinban. 30 percig volt bent a tál naponta. Hat hét után a gomba nem ütötte fel fejét. Ebből arra következtettek, hogy a gomba ártalmatlanul is képes a közvetlen környezetünkben élni, és csak azokat támadja meg akiknek a szervezete, immunrendszere valamiért legyengült.

Egy 2006-os tanulmányban 57 családot vizsgált, akik lábgombával fertőzöttek voltak. Ebből, 19 családban legalább 2 ember volt ugyan attól a gombatörzstől fertőzött. Furcsa volt, hogy nem minden családtag kapta el a fertőzést. A 2009-es utóvizsgálat során kiderült, hogy genetikailag vannak akik “fogákonyabbak” a fertőzésre. Mivel ilyen eredmények születtek, fokozottan kell figyelni magunkra, ha valamelyik családtagunk megfertőződik. Íme néhány módszer ami megakadályozzá a továbbterjedést.

 

1., A KÁDBAN LÉVŐ BAKTÉRIUMOK

Mivel a lábgomba szereti a meleg, nedves helyeket, így logikus, hogy a kád az első számú tettes az átterjedésben. Harvard Health szerint a legjobb megoldás az, ha a fürdés közben cipőt vagy papucsot viselünk a kádban, valamint a kád körüli területen. Egy másik lehetőség, hogy gombaölő tisztítószert használjunk fürdőszobánk tisztítására. Ne felejtkezzünk el a fürdőszobában lévő szőnyegekről sem. Rendszeresen mossuk 60 °C-on.

2., TÖRÖLKÖZŐ: A LÁBGOMBA HORDOZÓJA

Soha nem szabad megosztani mással a törölközőnket, ha fertőzöttek vagyunk, ha nem. A törülközőt minden használat után terítsük ki, hogy mielőbb megszáradjon és ne legyen senki keze ügyében. Ha Fertőzőttek vagyunk akkor a fertőzött területre használt törülközőt ne használjuk az egyéb testtájékokon, így meg tudjuk akadályozni a  tovább terjedést más testrészeinkre. Érdemes a gombásterületre használt törülközőt naponta cserélni, mosni minimum  60 °C-on, valamint az ilyen törölközők használata után ismét kezet mosni és tiszta törölközőt használni a kéztörléshez!

3., MOSÁS

A zoknikat mindig külön kell mosni a ruháinktól, mert itt közvetlen kapcsolatba kerülhetnek ruháink a gombával. A legjobb, amit tehetünk, hogy a zonikat gombaölő, fertőtlenítő hatású mosószerrel mossuk mossuk ki.
Legalább 60 fokos vízben kell mosni hiszen ezen a hőmérsékleten pusztulnak el a gombaspórák.

4., PADLÓ

Mindig viseljünk zoknit vagy papucsot, ha mi magunk vagy családtagunk fertőzött. Ha mezítláb sétálunk mindenki veszélyben van a háztartásban. Fontos, hogy hagyjunk levegőt a lábunknak, hiszen a gomba csak a sötét, meleg, nedves helyeket “szereti”. Válasszunk jól szellőző zoknit illetve lábbelit. Kerüljük a nejlon zoknikat.

5., CIPŐ FERTŐTLENÍTÉS

Ismerünk több módszert is erre, de mind közül a leghatékonyabb, leggyorsabb és legkényelmesebb, ha az UV-C fény segítségével sterilizáljuk cipőink belsejét. Az UV-C fény klinikailag bizonyítottan elpusztítja a mikroorganizmusok 99,9 %-t, így hatékonyan tudunk fellépni a visszafertőződéssel szemben, a kellemetlen orrfacsarólábszag ellen. Használja naponta a MediPed cipőfertőtlenítő készülékeket.