Szinte hihetetlen, de ma már a lábgomba igazi népbetegségnek számít, egyes adatok szerint a mérsékelt övben a városlakók 70%-a szenved tőle. Nem szabad elhanyagolni, mert egyéb betegségek (visszér, ekcéma, stb.) kiinduló forrása is lehet. Akik nem veszik komolyan a lábgombát, azok a családjukat és a közvetlen környezetüket is veszélybe sodorhatják.

Mivel a gombák a nedves, meleg, sötét helyeket kedvelik, ezért érthető, hogy előszeretettel telepszenek meg a rosszul szellőző cipőbe bújtatott izzadó lábon. A lábgomba tünetei először a lábujjak közötti részen, majd a talpon jelennek meg kiütések, kivörösödések, égő érzések, viszketések formájában, majd hámlás és fájdalom is fellép. Rosszabb esetben, ha a lábgomba elleni védekezést nem kezdjük el idejében, nedvedző felszínek, fájdalmas, mély repedések is kialakulhatnak a fertőzött bőrön, amik további fertőzéseknek nyithatnak utat.

Kiket fenyeget a lábgomba leginkább

 • A gyenge, vagy hosszú antibiotikumos kezelés miatt legyengült immunrendszerű emberek hajlamosabbak elkapni minden gombás fertőzést, így a lábgombát is. Tehát az egészségi állapottól nagyban függ a lábgomba „elkapásának” az esélye. Az ilyen emberek esetében a lábgomba kezelése is körülményesebb.
 • Bizonyos betegségek hajlamosíthatnak a megfertőződésre. Pl. a cukorbetegek vagy az alsó végtag keringési rendellenességben szenvedők könnyebben kapják el a lábgombát és nehezebben is tudnak tőle megszabadulni.
 • Akiknek fokozottan izzad a lábuk, azok ugyancsak hajlamosabbak a lábgombára.
 • Akiknek korábban már volt lábgombája, azok ugyancsak veszélyeztetettebb helyzetben vannak, ők hajlamosabbak az újrafertőződésre.
 • A fertőződés azokat fenyegeti a legjobban, akik gyakran megfordulnak nyilvános helyen lévő zuhanyzókban, strandokon, szaunákban, fürdőhelyeken.

Lábgomba kezelése, vagyis mit csináljunk, ha már elkaptuk a lábgombát

Ha észleljük a tüneteket, akkor a lábgomba elleni első teendőket azonnal el kell kezdeni, ami egészüljön ki a higiéniai szabályok fokozottabb betartásával.

Természetes gombaölő szerek:

 • teafa-olaj,
 • fokhagyma vagy körömvirág kivonatos készítmények,
 • grépfruitmag cseppek,
 • rozmaring-, majoranna-, fahéj-, levendula-, szegfűszeg-, mirha-, borsmenta-olajok.

Lábgomba elleni használatuk lábfürdőként a meleg vízbe cseppentve szokásos (10-30 csepp/lábfürdő). Ha pedig a készítmény az olajat krém formájában tartalmazza, akkor értelemszerűen a lábgombával fertőzött részre kell kenni. Hasznos lehet a lábgomba ellen a szerek váltogatott használata is, így a kórokozók nem tudják megszokni az esetleg már régen használt lábgomba elleni szert.

A gyógyszertárakban megszámlálhatatlan szer kapható lábgomba ellen (vény nélkül is és orvos által felírt receptre is), amik nagyon hatékonyak, de tudni kell, hogy a legtöbbjüknek mellékhatásaik lehetnek. Pl. a legújabb kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a szájon át szedhető lábgomba elleni szerek némelyike májkárosodást okozhat.

A tünetek észlelése után azonban feltétlenül orvoshoz fordulnia a lábgombával. Ne halogassa felkeresni az orvost:

 • Ha a lábgombával fertőzött terület begyullad, vagy begennyesedik.
 • Ha a lábgombával egy időben más testrészeken is kiütések jelennek meg.
 • Ha cukorbetegsége, vagy lábszárfekélye van.
 • Ha a gombásodás a lábháton is megjelenik (vagyis nem csak a lábujjak között,talpon és a lábfej szélén).

Ha a körmök is túlzottan megfertőződtek.

 

A MediPed cipő sterilizáló készülék 99,9%-os hatékonysággal pusztítja el a bőr -és lábgomba kórokozóit, miközben tökéletesen szagtalanítja is magát a lábbelit. Mindezt tökéletesen vegyszer mentesen és egyszerűen teszi az UV-C ultraviola fény alkalmazásával. 

Bővebben