A germicid vagy baktériumölő lámpák speciális UV-C tartományú fényforrások. Ez a rövid hullámú ultraibolya sugárzás roncsolja a kórokozók DNS-ét, ionizálja az oxigént és ózon keletkezik, ami szintén fertőtlenítő hatású.

Két típusa van: a kis- és a középnyomású.

Kisnyomású lámpák

germicid-lampaKorszerű kompakt kisnyomású germicid lámpa. A kisnyomású lámpák lényegében fénycsövek fénypor nélkül. Továbbá az üvegük a szokásos boroszilikát üveg helyett kvarc, vagy speciális lágyüveg. Ez a két módosítás lehetővé teszi, hogy a higany által sugárzott 253,7 nm-es sugárzás módosítatlanul jusson ki. A fénypor hiánya ellenére valamennyi látható fény is keletkezik. Gyakori, hogy a műanyag alkatrészeket vagy fémmel árnyékolják, vagy kerámiával helyettesítik. Leggyakrabban felületi fertőtlenítésre alkalmazzák.

Középnyomású lámpák

A középnyomású lámpák működésüket tekintve inkább a higanylámpára hasonlítanak. Ezek egy szélessávú UV-C sugárzást bocsátanak ki, egyetlen vonal helyett. Elterjedten alkalmazzák ipari vízkezelésre, mint nagy intenzitású forrást. Hatásfokuk kisebb, mint a kisnyomású lámpáké, de kisnyomású lámpákat nagyon nehéz nagy teljesítményekben (>1 kW) gyártani. A középnyomású lámpák nagyon intenzív kékes-fehér fénnyel világítanak

Alkalmazások

A laboratóriumi, illetve kórházi eszközök fertőtlenítésén kívül több területen is használnak germicid lámpákat.

Így például légkondicionáló rendszerekben mind az átáramló levegő, mind a kondenzációs tartály fertőtlenítésére. Vízkezelő rendszerekben, mind ivóvíz, mind szennyvíz kezelésre, valamint uszodatechnikában. Bár a klórozást nem váltja ki, de jelentősen csökkenthetővé teszi a felhasznált vegyszermennyiséget.

Ritkábban alkalmazzák ásványok elemzésére vagy EPROM törlésre is.

Biztonsági megfontolások

A rövidhullámú UV káros az emberekre. Nem csupán leégést, és hosszú távon bőrrákot okoz, de a szaruhártya fájdalmas gyulladását is kiválthatja, ami akár maradandó látáskárosodást is okozhat. Ezért a sugárzást árnyékolni kell. Mivel az UV-C sugárzás képes kémiai kötéseket felbontani, a műanyagok (például szigetelések, tömítések) a szokásosnál látványosan gyorsabban elöregednek.