Van egy tanulmány, amely azt mutatja meg, hogy ma gyorsabban nő a köröm, mint az ’50-es években,mindez az étrendnek köszönhető.

Az emberek különféle megoldásokat keresnek a körömgomba megszüntetésére. Megdöbbenek mikor rájönnek , hogy a körömgombát nem lehet gyorsan megszüntetni. Ha már a körömágyból kinőtt köröm is fertőzött, az már nem lehet meggyógyítani, mivel az “halott” szövet. Ha már elszineződött és erősen fertőzött a körmünk, akkor a sajnos  még kezelés mellett is legalább 12-18 hónap mire új, egészséges köröm nő a fertőzött helyére. A kérdés a következő: Hogy lehetne a körmöt gyorsabban növeszteni? Van-e valami, amit tehetünk, vagy türelmesnek kell lennünk?

Hidratálás

Egy Michigan-i bőrgyógyász, Dr. D’Anne Kleinsmith azt mondja, hogy a jól hidratált köröm sosem törik/ töredezik. “Minden alkalommal, amikor megmossa a kezét, kenje be egy kis kéz krémmel, hiszen az sokkal gazdagabb, sűrűbb és táplálóbb, mint egy sima testápoló. Továbbá, hideg időben viseljen kesztyűt, illetve vegyszerek használata közben pedig gumikesztyűt.

Biotin-mint a köröm vitaminja

A Biotin önmagában nem segítí elő a gyorsabb körömnövekedést, azonban a köröm sokkal erősebbé válik, így kisebb eséllyel törik el. A biotinnak van még egy hozzáadott plusz jótékony hatása, hiszen nem csak a köröm minőségét, de a haj minőségét is javítja. A magas dózisú biotintablettáktól a bőr, a haj és a köröm keratinszerkezete jelentősen és tartósan javítható. A látható sikerhez azonban némi időre van szükség. Mivel a haj és a köröm közismerten csak lassan növekszik, a fokozott biotinfogyasztás hatása csak mintegy 2-3 hónap után válik észrevehetővé. A türelemnek azonban meg lesz a jutalma – erős körmök, szép bőr és egészségen fénylő haj formájában.

Körömápoló lakk

Ha van választási lehetősége, akkor lábápoláskor a körömpolirozás helyett válasszon shellakkozást. Ez a lakk sokkal kíméletesebb, mert vegyszermentes, természetes anyag. Használata előtt nem ajánlott a köröm polirozása. A Shellak táplálja a körmöt, nem gyengíti el és elzárja a nedvességtől. Ez az anyag hasonlít a fogászok által használt tömítőanyagokhoz.

Mozgás-Torna

Az ötlet mögött az a jól bevált megközelítés, hogy javítanunk kell a vérkeringésünket. Ezzel a szervezetünket arra ösztönözzük, hogy több tápanyagot juttasson a körmökbe is, így fokozva a növekedés sebességét. Rossz vérkeringés különösen komoly probléma a cukorbetegeknek, hiszen lassítja a sebek gyógyulását, a körmök növekedését, és sokkal fogékonyabbá válnak a fertőzésekre. Ezzel szemben testmozgás elősegíti a jobb vérkeringést.

Táplálkozás-Diéta

Jó hír, hogy a North Carolina-i egyetemen megállapították, hogy a körmök valamivel gyorsabban nőnek ma, mint az ’50-es években. Szakértők szerint ez annak köszönhető, hogy gazdagabb az étrendünk, több fehérje és más tápanyagok is megtalálható benne. A D-vitamin és a vas különösen fontos tápanyagok, ezeknek nagy szerepük van a köröm növekedésében.

Gondja van, mert csúnyák a körmei?

nem-tudja-miert-csunyak-a-kormeiValószínű, hogy a szervezetének C vitamin hiánya van. Első lépésként, több C vitamint kellene biztosítania a táplálkozás során.

Foszfor tartalmú ételek igen csak hatással vannak a köröm növekedésére és erősségére. Naponta egy marék dióféle elfogyasztása segíti a szövetek és a sejtek működését, így a vágyott szép köröm könnyedén elérhetővé válik.

Fénytelen, szűrke és gyenge a körme? Mivel a köröm leginkább fehérjékből épül fel, ezért szükséges a fehérjedús ételek fogyasztása. A lazac nagy mennyiségű és kiváló minőségű fehérjét tartalmaz és nagyszerű fogásokat készíthet belőle.

A körmein bordázottságot, egyenletlenséget észlel? Ne essen kétségbe, cask egy kicsivel több B vitaminra van szüksége! Fogyasszon több zöld salátát, spenótot és viszonylag rövid időn belül eltűnik ez a probléma.

Tudja, hogy vajon miért vannak fehér pöttyök a körmén? A válasz nem más mint,   a cink hiánya. Igyekezzen napi egy tojást fogyasztani, hogy a fehér foltok eltünjenek körméről.

Itt van végül, de nem utolsó sorban a megfeleő mennyiségű víz fogyasztás! Ha észrevette, hogy körmei szárazak, nem néznek ki olyan egészségesnek, mint szeretné, akkor lehet hogy egyszerűen csak kissé ki van száradva szervezete. Igyon elegendő emnnyiségű tiszta vizet!