Bár a bőrgombásodás önmagában is olyan fertőzés, amire figyelni kell, van még egy kellemetlen tulajdonsága: előszeretettel társul a legkülönfélébb betegségekhez, állapotokhoz, adott esetben tovább súlyosbítva azokat.

Gombatámadás

Az emberi megbetegedéseket okozó mikroszkopikus méretű gombák egy része ún. opportunista kórokozó, azaz szervezetünkben normálisan is jelen van, s csak bizonyos hajlamosító tényezők hatására okoz betegséget. Más gombák obligát patogének, azaz a megtelepedésük mindenképpen kóros.

Hajlamosító tényezők

A gombák megtelepedését általában elősegíti

  • a meleg, párás környezetet, mikroklímát biztosító ruházat: zárt cipő, csizma, műszálas anyagból készült alsónemű, harisnya, zokni,
  • a fokozott izzadás,
  • ha bizonyos bőrterületek összefekszenek, és így nem tudnak szellőzni,
  • hormonális és anyagcsere-tényezők (terhesség, fogamzásgátló tabletták szedése, cukorbetegség, endokrin betegségek),
  • egyes gyógyszerek szedése (antibiotikumok, szteroidok, daganatos betegségek, autoimmun-betegségek kezelésére használt szerek, immunszuppresszív gyógyszerek)
  • rossz helyi keringési, vérellátási viszonyok (érszűkület, trombózis utáni állapot).

Így fertőtleníthetem a cipőmet

Cukorbetegség, keringési betegségek

Van néhány olyan kór, amelyhez társulva a bőrgombásodás különösen veszélyes következményekkel járhat, ilyen például a cukorbetegség és több, a végtagok keringési elégtelenségével együtt járó betegség. A cukorbetegek bőre az átlagosnál sokkal sérülékenyebb. Ennek oka, hogy a cukorbetegséggel párhuzamosan kialakulhatnak a bőr kisereinek elváltozásai (mikroangiopátia), és romlik a bőr oxigénellátása.

A diabétesz során károsodhatnak a bőr szimpatikus és paraszimpatikus idegei (autonóm neuropátia), és felléphetnek érzészavarok is (szomatikus neuropátia). Mivel a fájdalomérzet csökken, a lábat érő irritáció vagy apró sérülés sokáig észrevétlen maradhat. Az érzészavarok miatt a cukorbetegek testsúlya másként oszlik el a talpon, mint az egészségeseknél, így egyes felületein a túlterhelődés miatt bőrkeményedések alakulhatnak ki, amelyek berepedése sérülésekhez vezethet, utat nyitva a külső kórokozók behatolásának.

Ennek következtében a cukorbetegek bőre fokozottan érzékeny a fertőzésekre, köztük a gombás megbetegedésekre. A fertőzés szinte mindenkinél előfordulhat, de diabéteszesek esetében lényegesen gyakrabban.

A bőr rosszabb vérellátása következtében a legapróbb bőrsérülések is súlyos bajt okozhatnak: fekélyek és fertőzések alakulhatnak ki. A végtagok rossz keringése miatt a cukorbetegek esetében különösen gyakori a láb és lábfej fertőzése, kifekélyesedése. Ezek a sebek a szokásosnál sokkal lassabban, esetenként egyáltalán nem gyógyulnak – emiatt szükségessé válhat a láb részleges amputálása is. Egy cukorbetegnek harmincszoros esélye van arra, hogy végső esetben a lábát, lábfejét amputálni kell.

Fő az elővigyázatosság

A bőrgombásodás leggyakrabban a lábon, elsősorban az ujjak között és igen sokszor a lábkörmökön jelentkezik. Ritkábban fordul elő a mellek alatt, a combhajlatban és általában az összefekvő bőrredőkben. Ez utóbbi többnyire nedvező, viszkető, jellemzően piros elváltozás, hámfosztott területekkel. A gombásodás elkerülhető, ha a cukorbeteg rendszeresen ellenőrzi lábait, megnézve az ujjak közét és a körmeit is, időben észlelheti a gombás fertőzés megjelenését. Ha fertőzést, elváltozást tapasztal, azonnal forduljon háziorvosához, diabetológushoz vagy bőrgyógyászhoz.

Nemcsak a diabétesz, hanem más betegségek is okozhatják a végtagok rossz vérellátását. Így például az érszűkületben, illetve a láb perifériás verőérbetegségében szenvedők számára is kulcsfontosságú a láb gondos ápolása, a lehető legteljesebb megkímélése a sérülésektől, fertőződésektől, ami fekélyesedést indíthatna el. A lábat naponta a tisztálkodás során gondosan át kell vizsgálni, mosakodás után alaposan megszárítani, semleges hintőporral szárazon tartani. Tyúkszem, bőrkeményedés esetén pedikűrös segítségét érdemes igénybe venni. Jó minőségű és gyakran cserélt pamut zokni, naponta szellőztetett, gombaellenes spray-vel fertőtlenített cipő segít melegen tartani és a fertőzésektől megvédeni a rossz keringésű lábakat.

A túlsúly is rizikófaktor

Azoknak, akik jelentős (20-30 kilós) túlsúllyal rendelkeznek, sokkal inkább kell bőrgombásodástól tartaniuk, mint a normál testsúlyúaknak. Az elhízottak esetében ugyanis szinte tetőtől talpig kialakulhatnak összefekvő bőrterületek: a nyak redőitől kezdve a mellek alatt, a hónaljnál, a has alatt, a comb tövében, a lábujjak között. A nagyobb testsúly ráadásul fokozott izzadási hajlammal szokott együtt járni, így minden feltétel adott a gombák számára. Ezeket a felületeket tehát egyformán gondosan kell figyelni, ápolni, szárazon tartani, gombaellenes hintőporral kezelni, hogy a fertőzés megelőzhető legyen.

Nem csak betegség, kóros állapot lehet rizikófaktor, hanem valamely egészséges, átmeneti időszak is. Így például oda kell figyelni a bőrgombásodás megelőzésére a várandós anyukáknak is, a megnövekedett súly illetve a hormonális változások miatt. Nőknél a menopauzát megelőző időszak, a hormonális működés természetes változásának kora is növeli a fertőzés esélyét, mert igen gyakran hőhullámokkal, fokozott izzadással jár együtt. Bár a férfiaknál nem tudjuk egy adott dátumhoz kötni a változás korát, de az érett korba lépő férfiak közül is sokan tapasztalják ugyanezeket a tüneteket, így nekik sem árt még jobban figyelni a megelőzésre.